Laagland Forum
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.
Laatste onderwerpen
» Nederland Vlaanderen draad op VNN.
Rassenrellen in de jaren "70 Emptydi dec 25, 2018 8:47 pm van Johan

»  Fastfoodketen Zuid-Afrika mag kolonisatie niet bespotten op tv
Rassenrellen in de jaren "70 Emptydi dec 25, 2018 9:53 am van Frysk

» account gewist!
Rassenrellen in de jaren "70 Emptyma dec 24, 2018 10:22 pm van Johan

» VNN Forum Moderator Gewond door linkse aanvallers in Oregon
Rassenrellen in de jaren "70 Emptyzo dec 23, 2018 4:47 pm van Johan

» Moordorgie swart op wit woed voort/plaasmoorde en aanvalle
Rassenrellen in de jaren "70 Emptyzo dec 23, 2018 4:15 pm van Johan

» Mijn account opgeheven zonder opgaaf redenen!
Rassenrellen in de jaren "70 Emptyzo dec 23, 2018 9:00 am van Frysk

» Rustg hier dezer dagen!
Rassenrellen in de jaren "70 Emptyvr dec 21, 2018 7:17 pm van Johan

» Initiatiefwet Bestuurlijk Verbod Rechtspersonen
Rassenrellen in de jaren "70 Emptydi dec 18, 2018 5:47 pm van Johan

»  Eurogendfor the "army" against European citizens.
Rassenrellen in de jaren "70 Emptyma dec 17, 2018 5:19 pm van Johan

Meest actieve berichtenplaatsers van deze week

Meest actieve berichtenplaatsers van deze maand

Wie is er online?
Er zijn in totaal 1 gebruiker online :: 0 Geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast

Geen

Het hoogste aantal gelijktijdige online gebruikers is 8. Dit aantal is bereikt op za jul 21, 2018 8:05 am.

Rassenrellen in de jaren "70

Ga naar beneden

Rassenrellen in de jaren "70 Empty Rassenrellen in de jaren "70

Bericht van Johan op wo aug 08, 2018 3:58 pm

Rotterdam-Zuid wordt in augustus 1972 opgeschrikt door hevige ongeregeldheden. Het was de eerste keer dat Nederland te maken kreeg met rassenrellen. Of niet? Waren de rellen misschien meer gericht tegen de overheid?

In de jaren ’60 en ’70 worden gastarbeiders met tienduizenden tegelijk naar Nederland gebracht. Eerst zijn het Zuid-Europeanen, zoals Portugezen, Italianen en Spanjaarden. Later zijn het vooral Marokkanen en Turken.

Voor de gastarbeiders wordt goedkope woonruimte gezocht. De kleine huisjes in de arme wijken van Rotterdam lijken daar prima voor geschikt. Huisbazen kopen de woningen op om er zoveel mogelijk gastarbeiders in te huisvesten.

De grote hoeveelheid gastarbeiders zorgt ervoor dat de voormalige arbeiderswijk op Zuid in een paar jaar totaal verandert. Volgens berichten uit die tijd verblijven er in 1972 zo’n 125.000 gastarbeiders in Rotterdam-Zuid, naast de tienduizenden Rotterdammers die zelf geen werk kunnen vinden.

De onvrede neemt toe. In 1971 wordt al eens een pension belaagd en ook de media merken op dat de spanning in de wijk begin toe te nemen.

Rassenrellen in de jaren "70 F090b4c5-e8de-44a7-b87d-21c4c805ff3c

Huisraad op straat

De vlam slaat in de pan op donderdagavond 10 augustus 1972 in de Parelstraat. De directe aanleiding zou zijn dat een Nederlandse vrouw uit huis wordt gezet door haar Turkse huisbaas.

“Ik zat net aan mijn prakkie”, zegt buurtbewoner Piet Spruijt, tijdens een terugblik van Radio Rijnmond, gemaakt in 2002. “Toen belde mijn broer aan, in paniek, of ik eventjes mee wilde werken om een paar Turkse panden leeg te vegen. Ik heb rustig mijn eten meegenomen en ben daarna met mijn buurman gaan kijken.”

Bewapend met een tafelpoot (“ik moet me toch kunnen verdedigen”) gaat Spruijt naar de Parelstraat. “Daar zag ik een enorme ravage. Al het meubilair was door het raam naar beneden gegooid. De mensen die erin zaten waren gevlucht. Korte tijd later kwam de reinigingsdienst en die heeft alles meegenomen. Daarna ging iedereen weer naar huis, want de volgende dag moesten we weer werken.”

De politie doet ondertussen niets. De politiechef laat weten dat er tegen zo’n overmacht niets te beginnen is. Er staan ongeveer 500 woedende buurtbewoners tegenover een handjevol agenten.

Een Turks café en twee pensions worden schoongeveegd door een groep die door de krant ‘een actiecomité’ wordt genoemd. De ‘demonstranten’ dopen de Parelstraat om tot Hollandse Straat.

De rellen verspreiden zich de dagen erna naar de rest van de Afrikaanderbuurt. “Het heeft hier al met al zes dagen geduurd”, zegt Spruijt. “Maar je zag al snel dat mensen vanuit het hele land hier naar toe kwamen die er niets mee te maken hadden. Uit Amsterdam, Utrecht, Den Haag, weet ik veel waarvandaan. Hooligans noemen ze dat tegenwoordig. Die waren gewoon op rellen uit.”

Rassenrellen in de jaren "70 Afrikaanderrellen

Rassenrellen of niet?

Sensatie of niet, wat is de oorzaak van die geweldsexplosie? “Ik denk niet dat het zozeer met rassenrellen te maken heeft”, zegt onderzoeksjournalist Feico Houweling. “Sterker nog, ik weet zeker dat het niets te maken heeft met etniciteit.”

“De sfeer was er in ons land nog helemaal niet naar om iemand iets te verwijten op basis van afkomst”, gaat Houweling verder. “Het was het begin van het eerste buurtverzet tegen het beleid van de gemeente.”

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de gemeente Rotterdam bezig om het huizentekort aan te vullen. Sommige wijken staan vol met kleine huizen, die al jaren niet meer worden opgeknapt. De gemeente wil de wijken aanpakken door stadsvernieuwing.

“Het beleid was nog heel erg gericht op het slopen en transporteren van mensen naar buitenwijken als Alexanderpolder en Hoogvliet”, vervolgt Houweling. “Maar ik denk dat de gemeente heeft onderschat hoe groot de band was van de mensen met elkaar. Iedereen kende elkaar. Ik kom zelf uit het oude noorden en ik heb ook lang in Crooswijk gewoond en als je al geen familie was, dan wist je tenminste wel hoe de familie van je buren eruit zag. En ik denk dat dat gevoel, van: ‘ze pakken me mijn woonomgeving af’, dat stak heel veel mensen.”

Wel of geen vreemdelingenhaat

Maar wie de beelden van de zomer van 1972 terugkijkt, vraagt zich toch af of er inderdaad geen sprake is van vreemdelingenhaat. “Ik heb niets tegen Turken, maar je kan hier ’s avonds niet meer veilig over straat”, zegt één van de buurtbewoners uit die tijd tegen de microfoon van verslaggever Jaap van Mekeren. “Wie kan dat bevestigen?”, vraagt de verslaggever. “Ikke. Ik heb een paar keer gehad dat ik weg moest lopen voor een Turk, dat ik keihard weg moest lopen. Ze zijn ook heel brutaal, ze komen bijna in je huis.”

Een andere omstander neemt het over: “Over de Turken, dat is een mens zonder moreel. Dan liever met een Spanjaard, dan met een neger of met een Chinees. Er is geen ene Chinees die ooit bij de ww geweest is. Want die helpen elkaar. Maar die galbakken, die zijn te lui.”

Gevolgen

Ruim een week later is de rust teruggekeerd in de Afrikaanderwijk. Mede dankzij de Mobiele Eenheid op straat.

“De gemeente heeft in de jaren daarna wel een hele groei moeten maken”, vertelt Houweling. “Het concept stadsvernieuwing moest opnieuw uitgevonden worden. Het belangrijkste wat de buurtbewoners wilden is dat ze in hun eigen buurtje wilde blijven wonen. Toen de gemeente dat had toegezegd, werd het al een stuk rustiger. En dat hebben we aan deze acties wel te danken.”

De gebeurtenissen zijn in meerdere opzichten een wake up call voor de gemeente Rotterdam. Het is geen goed idee om onbeperkt gastarbeiders in een wijk te stoppen, zo blijkt wel. De gemeenteraad neemt een voorstel aan dat er niet meer dan 5% aan gastarbeiders in een wijk mogen wonen. Maar de Raad van State haalt later een streep door de wet.

In 2005 keert de omstreden wet weer terug, maar dan is de etniciteit eruit verdwenen. Dan mogen mensen geweerd worden op basis van inkomen. De wet krijgt de naam Rotterdamwet en wordt inmiddels in meerdere steden gebruikt.

http://www.vergetenverhalen.nl/2015/09/24/1011/

Den Haag, 15 juli 1971

Bewoners van de Haagse Netscherstraat hebben woensdagavond het huis van een groep Turkse gastarbeiders belegerd, omdat de Turken het Nederlandse gezin, dat ook in het huis woont, zou wegpesten. De politie voerde charges uit toen de politiewagens met stenen werden bekogeld.

Rassenrellen in de jaren "70 Undefined-315562949.jpg%28mediaclass-masthead.f9663b29f23992441b626139ba8942a75ff2610c%29

https://www.anp-archief.nl/page/652641/den-haag-15-juli-1971

* In de Haagse Schilderswijk komt het in juni 1971 tot ongeregeldheden rond pensions voor Marokkaanse 'gastarbeiders'. Vanwege krapte op de arbeidsmarkt zijn vanaf halverwege de jaren zestig duizenden Marokkanen en Turken met wervingsacties als arbeidsmigrant geworven om in Nederland te komen werken. In de nacht van 15 op 16 juni, als de cafés zijn gesloten, trekt een groep jonge Hagenezen richting een pension waar dertig Marokkanen zijn gehuisvest. Ze vernielen de Mercedes van een van de gastarbeiders, slaan een ruit in en verschaffen zich toegang tot het pension.

De Marokkanen worden in elkaar geslagen en de straat op gejaagd, achtervolgd door de Hagenezen. Tegen de tijd dat de politie is gearriveerd, verspreiden de aanvallers zich; de meeste Marokkanen daarentegen worden in verzekerde bewaring gesteld. Drie van hen hebben geen verblijfsvergunning en worden zonder veel pardon naar het oosten gereden en daar de Nederlands-Duitse grens over gezet.

Een maand later vallen in dezelfde Haagse Schilderswijk jonge Hagenezen Turkse gastarbeiders aan. De 'ongeregeldheden' houden twee dagen aan en worden door de politie met behulp van een waterkanon uiteindelijk de kop in gedrukt.

* In de Amsterdamse Transvaalbuurt treden in 1972 buurtbewoners hardhandig op tegen Surinamers die een paar huizen hadden gekraakt.

Rassenrellen in de jaren "70 Kroniek-NL-02-03-2013denhaag-6702

* 6 augustus 1976 Jos Gijbels word doodgestoken op Schiedamse kermis.
De dader, een Turkse leeftijdgenoot, kan niet direct worden gevonden; later breken er ongeregeldheden uit. De Nederlandse Volks-Unie (NVU) komt in actie.

Na de fatale steekpartij op de kermis, waarbij ook nog een vriend van het slachtoffer gewond is geraakt, blijft het een nacht rustig. De volgende avond worden er echter vernielingen aangericht in de 'Turkse' buurt van Schiedam door vrienden van de twee slachtoffers. Ramen van Turkse koffiehuizen worden vernield en er wordt geprobeerd brand te stichten. De groep deelnemers bestaat uit ongeveer dertig tot veertig jongens. Als gevolg van politiecharges verspreiden de jongeren zich over kleine groepjes en verzamelen zich weer op de kermis. De rellen en gevechten met de politie houden drie dagen aan.

Rassenrellen in de jaren "70 6619232139_7a505af500_b

De NVU verspreid pamfletten waarin Schiedammers worden opgeroepen de NVU en zijn leider, Joop Glimmerveen, te steunen 'in hun strijd op leven en dood met de vijanden van ons volk'.
Johan
Johan

Posts : 570
Punten : 916
Reputatie : 84
Join date : 27-05-18
Location : Holland

http://www.volkstaat.eu/

Terug naar boven Ga naar beneden

Rassenrellen in de jaren "70 Empty Re: Rassenrellen in de jaren "70

Bericht van August Schultz op do aug 09, 2018 1:26 am

De journalist die toen ophitste tegen Nederlanders was Jaap van Meekren, een jood...wie had dat verwacht?

Lange tekst uit de systeemmedia over hetzelfde onderwerp:

De vlam sloeg op 9 augustus 1972 in de pan door een uit de hand gelopen huurconflict tussen een Nederlandse vrouw en haar Turkse huurbaas. Na wat strubbelingen binnenshuis in de Rotterdamse Paarlstraat zetten ze hun discussie op straat voort. Hij begon met een mes te dreigen. Buurtbewoners haalden thuis kettingen en sabels.

De volgende avond liep het helemaal uit de hand in de Afrikaanderwijk. Buurtbewoners bestormden een Turks pension in de Paarlstraat. Er werd met stenen gegooid. Vanuit de ramen werd de inboedel naar beneden gegooid. Omstanders joelden en juichten. Het was meer dan een explosie van vreemdelingenhaat. Bij sommigen speelde dat niet of nauwelijks een rol. Wat hen dwarszat was dat het steeds moeilijker werd om een woning in de buurt te krijgen, terwijl meer en meer panden door Turken of anderen werden opgekocht om er pensions voor gastarbeiders van te maken.

In de volgende dagen bleef het onrustig in de wijk. Het rellen om het rellen nam het deels over van de eerste opwellingen van woede. Mensen van buiten kwamen voor hun vertier naar de Afrikaanderwijk. De pers kwam naar de onrustige buurt. Verslaggever Jaap van Meekren zei in de tv-actualiteitenrubriek 'Avro's Televizier' dat de Rotterdammers kennelijk de lessen van de Tweede Wereldoorlog waren vergeten. Ook veel andere historische vergelijkingen gingen mank, maar ze drongen zich wel op. Rassenrellen in Amerika na de moord op Martin Luther King in 1968 lagen nog vers in het geheugen. Vier jaar eerder ontaardde een aanhouding op verdenking van dronkenschap in de wijk Watts in Los Angeles in dagen van onrust met 34 doden, duizend gewonden en honderden miljoenen dollars schade tot gevolg.

Zes dagen lang bleef het onrustig in Rotterdam-Zuid. Pas toen de rellen aanhielden, begon de politie in te grijpen. Zelfs op dat moment ging de harde hand gelijk op met gebaren van goede wil. Onruststokers kregen bier en Chinees eten aangeboden om ze kalm te krijgen.

Naar aanleiding van de rellen besloot de Rotterdamse raad een maximumpercentage buitenlanders per wijk (5 procent) vast te stellen. De rechter verbood dat spreidingsbeleid later. De gemeente begon ook met beleid voor migranten. Stilaan groeide het besef dat gastarbeiders misschien weleens zouden blijven.

Nederland was al heel lang een immigratieland; de Republiek dankte er haar glorie aan. Legers en schepen werden voor ongeveer de helft door buitenlanders bemand. De succesvolle steden konden niet zonder permanente aanvoer van mensen van elders. Door de slechte hygiëne gingen er meer mensen dood dan er geboren werden. Ook hier was de helft van de nieuwkomers buitenlander. Van die groep kwam driekwart op de welvaart af, de rest was vluchteling.

In de eerste helft van de negentiende eeuw werd Nederland als immigratieland ingehaald door Engeland. Rond 1870 kwam Duitsland, tot dan toe voornamelijk leverancier van arbeidskrachten, langszij.

Langzamerhand kwam emigratie ook meer in trek. Na de Tweede Wereldoorlog vertrokken de grootste aantallen Nederlanders. In de eerste 25 jaar na de bevrijding meer dan 400.000. Canada, Australië en de Verenigde Staten vormden de belangrijkste bestemmingen.

In dezelfde periode kwamen grote groepen mensen uit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland. Ogenschijnlijk gingen ze relatief makkelijk op in de samenleving. In de jaren zestig, toen de Nederlandse economie op toeren raakte, ontstond steeds meer behoefte aan gastarbeiders. In eerste instantie kwamen ze uit Zuid-Europese landen, later uit landen als Turkije en Marokko.

Een decennium later begon het te broeien bij de tweede generatie Zuid-Molukkers. Hun vaders hadden trouw gediend in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch leger. Maar Den Haag had nooit enige steun gegeven aan hun onafhankelijkheidsstreven dat werkelijkheid moest worden via de Republik Maluku Selatan (RMS). Na wat kleinere speldenprikken pakten ze tussen 1975 en 1978 uit met grootschalige acties: treinkapingen bij De Punt en Wijster, de bezetting van een school in Bovensmilde en van het Drentse provinciehuis in Assen. Het leidde tot verdeeldheid in eigen kring en voedde vooroordelen ten opzichte van gekleurde landgenoten.

In de jaren zeventig kreeg Nederland toch al te maken met een grote toevloed van Surinamers en Antillianen. Aanvankelijk trok vooral de economische voorspoed. In 1975 kwam daar met het onafhankelijk worden van hun land nog een extra reden bij voor de Surinamers. Tot 1980 konden zij als voormalig inwoner van het koninkrijk nog voor Nederland kiezen. Daarna werden ze automatisch Surinaams.

Opnieuw verkleurden hele buurten en stadsdelen. Een deel van de Rotterdammers sprak niet langer van Crooswijk maar van Kroeswijk. Aan de borreltafel werd hardop gemopperd over al die zwarten die hier kwamen profiteren van onze sociale voorzieningen. Een groep autochtone muzikanten deed zich voor als Surinamers en had in 1974 als Henk en de Stainless Steelband een hit met het lied 'Wij willen WW'. Met een vet aangezet accent zong de formatie:

Wij willen heus wel werken

Al zijn we dat niet gewend

Door die Nederlandse gulden

Voelen wij ons snel verwend

Een plaat van Vader Abraham vonden de meeste zenders een jaar later al te gortig. Hij zong op de wijze van 'Singing hi hi jippie jippie jee':

En wat doen we met die Arabieren hier?

Want ze zijn niet te vertrouwen

Bij onze mooie vrouwen

Wat doen we met die Arabieren hier?

En bedoelde volksschrijver Gerard Reve zijn opmerkingen over de blanken als superieur ras nu ironisch of niet? In een brief aan Simon Carmiggelt had hij zich al eens eerder dubieus uitgelaten: 'Nu moeten we nog van die Surinaamse en Curaçaose & Antilliaanse troep af. Ik ben er erg voor, dat die prachtvolken zo gauw mogelijk geheel onafhankelijk worden, en ons niks meer kosten, zodat we ze allemaal met een zak vol spiegeltjes en kralen op de tjoeki tjoeki stoomboot kunnen zetten, enkele reis Takki Takki Oerwoud, meneer!'

Politieke partijen, die het onderwerp als centraal thema hadden, kregen nog geen voet aan de grond. De Nederlandse Volks-Unie van Joop Glimmerveen voerde bij de gemeenteraadsverkiezingen in 1974 campagne met de leus 'Den Haag moet blank en veilig blijven'. Het leverde geen zetel op. Pas in de jaren tachtig lukte het de iets minder radicale Centrumpartij en Centrumdemocraten onder leiding van Hans Janmaat wel, ook in de Tweede Kamer. Hun invloed bleef door het beperkte zetelaantal en vooral door de reactie van de rest van de politiek uiterst marginaal.

De gevestigde partijen vonden de immigratie nauwelijks een issue. 'De overheid dient aan culturele minderheden een zo groot mogelijke gelegenheid te geven tot integratie in de Nederlandse samenleving en daarbij dient hun recht op behoud van een eigen culturele identiteit te worden veiliggesteld', schreef de VVD in 1981 in haar Liberaal Manifest. Met het CDA pleitte die partij het felst voor het recht op gezinshereniging. Het waren de kleine linkse partijen die zich openlijk afvroegen of werkgevers maar moesten blijven werven in het buitenland. In later jaren deed men juist aan die kant van het politieke spectrum extra zijn best om elk begin van discussie te smoren met verwijten over discriminatie.
August Schultz
August Schultz

Posts : 71
Punten : 100
Reputatie : 27
Join date : 21-05-18

Terug naar boven Ga naar beneden

Rassenrellen in de jaren "70 Empty Re: Rassenrellen in de jaren "70

Bericht van Gast op do aug 09, 2018 12:08 pm

Ha, die smerige Jaap van Mekkere, die smerige neus heb ik toevallig van de week op jewtube gezien, waarin hij Mevr. Rost van Tonningen intervieuwde! Nou ja intervieuwde, gewoon respectloos voor schut wilde zetten.


Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Rassenrellen in de jaren "70 Empty Re: Rassenrellen in de jaren "70

Bericht van Frysk op do aug 09, 2018 1:23 pm

Het is te hopen dat de autochtone bevolking snel gaat inzien dat we deze acties ook nu weer nodig hebben, om het land te redden.
Frysk
Frysk

Posts : 248
Punten : 460
Reputatie : 100
Join date : 20-05-18
Location : Die Wacht am Rhein

Terug naar boven Ga naar beneden

Rassenrellen in de jaren "70 Empty Re: Rassenrellen in de jaren "70

Bericht van Johan op do aug 09, 2018 6:14 pm

Frysk schreef:Het is te hopen dat de autochtone bevolking snel gaat inzien dat we deze acties ook nu weer nodig hebben, om het land te redden.

Ik heb daar een hard hoofd in gezien de huidige gang van zaken,echter lijkt het mij wel de enige oplossing (zal dit weekeinde daar een draad over maken in het besloten gedeelte van het forum).

August Schultz schreef: Het waren de kleine linkse partijen die zich openlijk afvroegen of werkgevers maar moesten blijven werven in het buitenland. In later jaren deed men juist aan die kant van het politieke spectrum extra zijn best om elk begin van discussie te smoren met verwijten over discriminatie.

Met de kanttekening dat ze dat net als de kosher "nationalisten" nu zich daarbij hoofdzakelijk richten op een gedeelte van het probleem.

"Bij ons onderzoek zijn wij al vrij snel tot de konklusie gekomen dat de problemen vooral groot worden bij die mensen die van het platteland komen, de islamitiese godsdienst belijden en zich waarschijnlijk daardoor moeilijk kunnen aanpassen aan de werk- en leefgewoonten van ons land. Wij vinden die mensen hoofdzakelijk bij de uit Turkije en Marokko afkomstige gastarbeiders en hun gezinnen. De achterstand in ontwikkeling ten opzichte van ons land en de konsekwente opvattingen die zij over hun (islamitiese) geloof hebben, maken dat zij hoegenaamd kansloos in onze maatschappij staan."

http://vanfrikschoten.nl/adam-post-archief/adam_posts/1453-Gastarbeid-en-Kapitaal-1983.html
Johan
Johan

Posts : 570
Punten : 916
Reputatie : 84
Join date : 27-05-18
Location : Holland

http://www.volkstaat.eu/

Terug naar boven Ga naar beneden

Rassenrellen in de jaren "70 Empty Re: Rassenrellen in de jaren "70

Bericht van Gast op do aug 09, 2018 7:26 pm

Bij nader onderzoek, kwam ik er achter dat het binnenhalen van vreemde culturen toen al een voorproefje was, van wat er nu op grote schaal gebeurd! Men wilde eerst kijken of de westerse bevolking het pikte, ja, dus, want hevig verzet op grote schaal kwam er niet, toen heeft men het langzaam opgevoerd om steeds meer vreemde culturen binnen te halen en nu is het zover, dat we bijna niet meer terug kunnen. Dit behoord allemaal tot het plan om lagzaam aan het witte ras te vernietigen! Dit is door de joden al in 40tiger jaren zo gepland en niet alleen voor Duitsland, maar voor heel Europa! Wij moeten langzaamaan vervangen en gemixt worden! Dit maakt allemaal deel uit van de NWO waar de joden de meesters zijn en het andere gemixte ras, waarvan het IQ gwdaald is, de slaven!

Gast
Gast


Terug naar boven Ga naar beneden

Rassenrellen in de jaren "70 Empty Re: Rassenrellen in de jaren "70

Bericht van Gesponsorde inhoud


Gesponsorde inhoud


Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum